Tuesday, October 13, 2009

Obrovska spolecenska setrvacnost

Obvykle se podcenuje setrvacnost spolecnosti. Spolecnost se meni velice pomalu. 200 let po revoluci je napriklad Francie porad v podstate monarchii. President je volen, ale vladne jako kral, parlament a vlada maji ve Francii pouze roli vykonavatelu presidentskych rozhodnuti. Stejne tak je skoro 100 let po revoluci Rusko stale svym usporadanim blize carismu nez cemukoliv jinemu. A nikdy tomu nebylo jinak, s vyjimkou kratkych obdobi pred rokem 1917 a po roce 1990.

Vsechny revoluce pouze prejmenuji funkce a vymeni lidi (a to jeste ne vzdy). Zakladni struktura ale zustane stejna. Navic revoluce zastavi reformy, ktere by v pripade stabilniho systemu vedly k pomalemu zlepsovani. A na tom nic nemeni fakt, ze to jsou prave reformy, ktere obvykle otevrou cestu k revolucim. Nebot k revoluci nedojde kdyz je lidu nejhure, jak tvrdi marxisti. K revoluci dojde, kdyz se system zacne menit, uvolnovat.

Musime se smirit s tim, ze Rusko je, a jeste dlouho zustane, centralizovanou autoritativni monarchii, bez ohledu na obcasne volby a demokratickou fasadu. Zmeny budou jen velice pomale, jakakoliv rychla zmena (revoluce) by pozitivni vyvoj zastavila a vratila zpet.

Cina neni vyjimkou. V Cine vzdy byla silna centralni moc, veliky duraz na konformitu a kolektiv, byrokraticke rizeni (to nemyslim pejorativne, ono to fungovalo) a vule pouzit nasili. Kulturni revoluce (a jine komunisticke vydobytky) byla pouze pruvodnim jevem revoluce jako takove. Ve skutecnosti trvala pomerne kratkou dobu. A ani po celou dobu komunistickeho sileni se zakladni charakteristiky cinske spolecnosti nezmenily. A nemeni se tolik ani v soucasne dobe. Zeme je porad rizena centralne, zasadni hodnotou je narodni soudrznost (a to i mezi cinany v emigraci - srovnejte to napriklad s emigrovanymi cechy, kteri vetsinou svojii puvodni vlast odmitaji). Pokud se Cine podari vyporadat se s komunismem, vytvori system ktery bude jiny, nez system evropsky. Muze ekonomicky velice dobre fungovat, muze byt svym zpusobem demokraticky, ale vzdy bude extremne centralizovany, byrokraticky a kolektivisticky. Ostatne, podivejte se na Japonsko - je bezpochyby demokraticke, ale mnohe jeho rysy jsou nam nepristupne.

(Nekorektne)

No comments:

Post a Comment