Monday, January 14, 2013

Schwarzenberg a Kalouskova TOPka

Miloš Zeman se v příštích dnech bude snažit Karla Schwarzenberga vybarvit jako kandidáta antisociální a korupčnické pravice kvůli jeho vztahům s Miroslavem Kalouskem a účasti TOP09 v současné vládě.

Navzdory tomu budu Karla Schwarzenberga ve druhém kole volit. Zde je vysvětlení proč.

Ano, mám problémy s některými zákony, které TOP09 prosadila nebo prosazuje.
  1. Nesouhlasím s rozsahem a formou církevních restituci. Úplna odluka církve a státu je nutná a církev musí dostat církevní majetek. Ale není důvod ji vracet majetek, který nepotřebuje ke své církevní činnosti. Tento majetek užívala v minulosti, protože byla de-facto součástí státu a plnila sociální a další úlohy. Ty již dnes neplní, alespoň pro drtivou většinu obyvatel. Navíc převáděny majetek pravděpodobně v církvi dlouho nezůstane a rychle protuneluje jinam.
  2. Nesouhlasím se školným na vysokých školách. Je to levicové opatření. Bezplatně školství je ve skutečnosti jediné přerozdělování, které směřuje od všech k těm schopnějším. Všechna ostatní přerozdělování berou úspěšným a dávají ostatním. Pouze v případě školství všichni platí daně a pomáhají schopnějším vystudovat. Což má dlouhodobě velice kladně důsledky pro celou společnost (a samozřejmě pro ekonomiku). I za vlády bolševiků bylo školství de-facto placené. Sice student neplatil po dobu studia, ale skončil s implicitním dluhem, který musel splácet celý život.
Prosazování těchto zákonů ale neubírá Karlu Schwarzenbergovi na důvěryhodnosti. Ty zákony měla TOP09 ve volebním programu, a s tím volebním programem byla zvolena do parlamentu a dostala se do vlády. Myslím, že je důležitější mít prezidenta důvěryhodného a čestného, byt nesouhlasíme s některými jeho názory než prezidenta neprůhledného a s podezřelými styky, který je schopen oslnit líbivou rétorikou.

Ještě pár slov ke spojenectví Karla Schwarzenberga s Miroslavem Kalouskem. Na rozdíl od většiny národa si nemyslím, že pan Kalousek je vtělením ďábla. Odhlédnu od odpudivých rysů jeho povahy, arogance, vulgarity a agresivity. Tím se ve skutečnosti příliš neliší od většiny našich politiku. Pan Kalousek je pouze inteligentnější, takže jeho výpady více provokují. Důležité jsou ve skutečnosti jeho ekonomická opatření. Jsem přesvědčen, že pan Kalousek se upřímně snaží snížit schodek rozpočtu a to je v dnešní situaci nesmírně důležité. Česko je stále považováno za v podstatě stabilní, prosperující a hlavně ekonomický důvěryhodnou zemí. Proto za své dluhy platíme poměrně malý úrok. O tuto výhodu ale můžeme velice rychle přijít a ponořit se do nekonečné spirály, kde rostoucí dluh srazí důvěryhodnost a tím zvyšuje placeny úrok, na jehož placení je nutné dále zvyšovat dluh. A tak dále až na dno. Je samozřejmě otázkou, do jaké míry se má dluh snižovat snižováním výdajů a do jaké míry zvyšováním daní. Ale v případě zvyšování daní je nesporně ekonomický výhodnější zvyšovat daně se širokou základnou a omezenou možnosti úniku a daně ze spotřeby než daně z výroby. I když to nikdo nikdy nedokázal, je možné že pan Kalousek je spojen s nekterymi korupčními skandály. Ale je to skutečně důvod proč volit Miloše Zemana ? Jestliže Kalousek je z korupce podezřelý, o Zemanovi je jiste, že korupčnímu prostředí stavěl základy.

No comments:

Post a Comment