Wednesday, December 14, 2011

Egyptsky Chalifat ?

Ono je mozne, ze islamisty voli lide predevsim ze socialnich duvodu. Ostatne jako kdysi nacisty v Nemecku a komunisty u nas. Nicmene islamisticke strany se dostaly k moci, maji dohromady bezpecnou vetsinu a mohou svuj program uskutecnit. A pro volice mozna islamisticka temata nejsou tim nejdulezitejsim, ale podle vyzkumu v zasade s navrhovanym resenim souhlasi - vetsina je pro dusledne zavedeni islamskych pravidel.

Navic Muslimske Bratrstvo se zda umirnene pouze ve srovnani se stranou Nur nebo A'lQaidou. Soucasti souhvezdi Muslimskeho Bratrstva je mj. Hamas. A rozdil mezi umirnenym a radikalnim islamistou neni v cili, ale pouze v metode. Cilem je v kazdem pripade nastoleni Svetoveho Kalifatu. Umirneny muslim pouze doufa, ze je toho mozne dostahnout bez vyraznejsiho nasili.

Egypt ceka takrka neresitelny ekonomicky problem. Uz dnes Egypt polovinu potravin dovazi. Puda v povodi Nilu je do znacne miry znicena, bude hur. Egypt ma jenom omezene zasoby ropy. Ma plyn, ale co s nim ? Plynu je na svete dost. Turisti to nezachrani. Egyptani si od "revoluce" slibuji ekonomicke zlepseni, ale to nenastane. Jak bude vlada reagovat ?

No comments:

Post a Comment