Wednesday, July 23, 2008

Skola ve Francii

Ve Francii sice chodi deti do skoly pouze 4 dny (nebo 4 a pul - taky ve stredu dopoledne) a maji strasne dlouhe prazdniny. Ale to je vyvazene tim, ze jsou ve skole od rana do vecera. Pamatuji si, ze ja jsem mel odpoledni skolu (v Cesku) jen jednou tydne a to jen dve hodiny. Moje dcera (ve Francii) ma skolu vetsinou do peti. Nekde jsem cetl statistiku, ze francouzske deti maji nejvetsi pocet hodin za rok z cele OECD. A Sarkozy to chce, spravne, snizit. Druha vec je efektivita te skoly. Z nekterych veci jsem byl primo zdesen (na lyceu):

  1. Z literatury proberou zhruba deset knih do roka. O zbytku nevi nic. Presny opak ceskeho, encyklopedickeho, systemu.

  2. Nikdo jim ve skole nerekne, ze existuje Bible. Pry by se to nelibilo muslimum.

  3. Nemaji zadne umelecke predmety, jako vytvarnou ci hudebni vychovu. Oni se nenauci vuibec nic o vytvarnem umeni !

  4. V matematice berou veci, ktere se jinde berou az na universite. Neni divu, ze vetsina matematiku nechape.

  5. Vubec je nezkouseji ustne. To znamena, ze se vubec nenauci mluvit na verejnosti. Navic maji malo znamek (jenom z pisemek), takze jedno zavahani ma vazne dusledky.


S temi pristehovalci je to taky asi slozitejsi. Zalezi to tom, odkud prisli. Deti pristehovalcu z evropskych ci asijskych zemi maji obvykle vyborne vysledky. A to hlavne ve francoustine ! Ja si to vysvetluju tim, ze oni o te francoustine museji vic premyslet, takze lepe chapou, jak funguje. Problem je s pristehovalci z Afriky, a to hlavne z muslimskych zemi. Je jasne, ze to maji tezsi. Proste rozdil mezi Francii a jejich puvodni vlasti je moc velky. Navic spousta z nich nevidi ve vzdelani zadnou hodnotu a nektera temata odmita (historii - je to historie kolonizatoru, literaturu - je to literatura neislamska,…).

(reakce na foru Kure na cestach)

No comments:

Post a Comment