Monday, November 21, 2011

Proc krize ? A proc velka ?

Uplne souhlasim s tim, ze zakladem krize je dluh - uz desitky let utracime vic nez vydelavame. Ale kdyby to byla jedina pricina, uz davno by to "bouchlo" a krize by to napravila. Bohuzel je druha pricina - mysleli jsme si, ze to dokazeme ukocirovat. My jsme ten problem neresili, ale staveli jsme kolem nej vetsi a vetsi hraze. Takze kdyz se ty hraze protrhly, uvolnily podstatne vetsi tsunami.
  1. Americke polo-statni agentury, ktere prebiraly riziko za soukrome banky - bez nich by nikdy banky nedaly pujcky lidem, kteri nemeli zadnou sanci je splatit.
  2. Uplne nesmyslne nizke urokove miry FEDu - ktere zpusobily, ze pujcky se prodavaly hluboko pod svoji skutecnou cenou.
  3. Dogmaticka centralizace Evropy (vc.Eura) - ktera umoznilo nekterym zemim cerpat pujcky, ktere by jim za normalnich okolnosti nikdo nedal; a ktera naopak temto zemim nedovolila resit svoje dluhove problemy inflaci (ty zeme se ocitly v situaci kolonii, ktere pouzivaji cizi menu). 
...... atd ......
Krize jsou v tvorivem procesu (cili v ekonomice) normalni jev, ktery napravuje chybna rozhodnuti a strategie. Problem je, kdyz neresime ta chybna rozhodnuti, ale snazime se pouze zabranit krizi. Problemy narustaji a drive ci pozdeji to vsechno exploduje.

Svym zpusobem byl komunismus extremnim pripadem stejneho procesu. Problemy se neresily, ale zakonzervovavaly. A nejenom v ekonomii. A kdyz to pak bouchlo, tak se projevily naplno (Yugoslavie, Kavkaz,...).

No comments:

Post a Comment