Friday, April 17, 2009

Rusko, Francie a Evropska Smlouva






Jsem ponekud pesimisticky pokud jde o evropskou vuli branit Stredni Evropu proti Rusku. Ve Francii jsou reakce na Ruskou agresivitu vesmes velice positivni: "Konecne se nekdo postavil tem imperialnim americanum". Francouszka verejnost pomerne obecne soudi, ze Rusko ma pravo na sve naraznikove pasmo. Ze vsech konfliktu (Gruzie, Ukrajina, Moldavie, Balt, ale i radar v Cesku) jsou obvinovani americani. Vseobecne je prijiman nazor, ze USA (=NATO) se snazi Rusko obklicit a Rusko se jen brani.

---

Ve Francii ve skutecnosti neexistuje vazna liberalne-konzervativni politika. Strany nejsou levicove ci pravicove, ale levicove ci velice levicove. Pod pojmem pravice se zde chape jakysi statni socialimus. Rikaji tomu Gaullismus. Liberalismus ci kapitalismus jsou chapany jako nadavky, zato revolucni komunismus je vseobecne obdivovan. Jednim z nejpopularnejsich politiku je jakysi O.Besancenot, drive sef LCR (Liga Revolucnich Komunistu), nyni sef NPA (Nova Antikapitalisticka Strana). Patri k velice popularnimu hnuti Trockistu.

Francouzi nemaji Stredni Evropu radi z vice duvodu:

  • Francie je tradicne proruska. Proto opovrhuji polaky pro jejich antirusky (a katolicky) nacionalismus.

  • Francie je antiamericka. Proto podporuje vse, co oslabuje vliv USA. At uz jde o Rusko, Kubu, nebo Iran. Stredoevropsky atlantismus francouzi nechapou.

  • Francie je levicova. Nikdy Stredni Evrope neodpusti, ze znicila komunisticky sen.


---

Krome jiz zmineneho posunu doleva vidim jeden zasadni rozdil mezi politickym zivotem v Cesku a ve Francii:

  • V Cesku je politicky zivot plny vulgarnich, agresivnich a podpasovych osobnich utoku. Mnoho rozhodnuti je urceno osobnimi vztahy, zajmovymi skupinami (mafii). V Cesku je ale relativne malo ideologie v politice, Diskuse jsou sice osobni ale konkretni, pragmaticke. Je zde malo tabu.

  • Ve Francii se politicky zivot odehrava na vysoke formalni urovni. I drobne osobni utoky jsou hned vseobecne odsuzovany. Na druhou stranu jsou politicke diskuse silne urcovany ideologii. Je mnoho veci, ktere se proste nesmeji rikat, hlavne v souvislosti s tretim svetem, imigraci a islamem. Kdo tato tabu porusi, je z politickeho zivota fakticky vyloucen.


Nejsem si jisty, jestli by posun od ceskeho politickeho prostredi k politickemu prostredi francouzskemu byl zlepsenim.

---

Myslim, ze francouzi hlasovali proti Evropske Ustave ze dvou duvodu:

  • Pripadala jim prilis liberalni a atlantisticka, jak spravne rikate.

  • Hlasovali proti Chirakovi. Hlasovali by proti jakemukoliv navrhu predlozenemu Chirakem.


Souhlasim, ze LS je pro Cesko pozitivni. Ve Francii jsem uz agitoval za schvaleni Evropske Ustavy (mel jsem maly pro-evropsky plakatek za oknem auta a vyslouzil jsem si kvuli tomu propichnute pneumatiky). Ustava nebyla idealni, ale byl to v dane situaci nejlepsi mozny kompromis (a to i pro francouzske socialni siteni). A niceho jineho nez kompromisu neni mozne dosahnout. Pokud zamitneme LS, prijde nova smlouva, ktera bude jeste horsi. atd,atd.

(Nekorektne)

No comments:

Post a Comment