Friday, August 1, 2008

Bush: Je to blbec ? Neni to Blbec ?

Hodne jsem o Bushovi premyslel: Je to blbec ? Neni to blbec ?. Vzdy se mi zdalo, ze stat se presidentem USA neni tak snadne, blbec toho prece nedosahne. Pak jsem ale Bushe slysel mluvit a muj dojem byl vzdy jednoznacny: Je to blbec. Hodne jsem o tom mluvil se svymi americkymi prateli. maji pro Bushovo katastrofalni propjevy v podstate dve vysvetleni:

  1. Je mirny dislektik, tak ze ma problemy s mluvenim (komoli slova, plete si slova,...).

  2. Snazi se byt blizko "prostym americanum", nebyt "technokrat z Washingtonu". Tj. jeho mizerny projev je vlastne pretvarka.


Myslim si, ze Bush ma sice v celku rozumny pohled na svet, ale intelektualne neni dostatecne na vysi aby dokazal efektivne jednat. Proto byl schopen 2x zvitezit ve volbach - v Americe je casto dulezitejsi "moralni profil" kandidata, nez jeho prakticke schopnosti.

Bohuzel, dusledek Bushovy ery je dnesni katastrofalni postaveni USA ve svete.

  1. Zpackana valka v Afganistanu a v Iraku postavila v podstate cely svet proti USA. Je velice tezke hledat pozitivni argument pro podporu USA. Valka v Iraku se jevi jako chybna moralne, pravne, strategicky i takticky. A ani jedna valka neni uspesna. Amerika si uspesne vytvorila nepratele tam, kde to nebylo nutne (Bushova politika mela napriklad nesporny vliv na odmitavy postoj ceske verejnosti k radaru).

  2. Amerika je valkou vysilena a neni schopna reagovat na skutecne problemy. Ahmadinejad dobre vi, ze v soucasnosti od USA zadne realne nebezpeci nehrozi. USA neni ani technicky ani moralne (podpora verejnosti) schopna v Iranu zasahnout.


Dalsim Bushovym odkazem bude Barak Hussein Obama. Jeho popularita je druhou strankou Bushovy nepopularity. V Obamovi muze Amerika dostat noveho Cartera (coz byl nejhorsi president 20teho stoleti). Utechou je, ze Carter pripravil pudu pro Reagana :-)

(prispevek k diskusi na blogu Nekorektne)

No comments:

Post a Comment