Monday, February 11, 2008

Tajne Volby !

Tajne Volby ! Vzpominate ? To jsme skandovali v listopadu 1989. Komuniste totiz pouzivali verejnost volby na kontrolu svych obcanu. Nepripomina vam to neco ? Zda se, ze velka cast poslancu uz zapomnela. Nebo uz v roce 1989 nepatrili mezi skandujici, ale mezi ty, jak se tehdy zdalo, odchazejici.

Je dobre si pripomenout, ze poslanci jsou v Parlamanetu sami za sebe a maji hlasovat podle vlastniho svedomi (tak nejak to stoji i v Ustave). Nikdo tedy nema pravo jim prikazovat koho maji volit - a pri volbe je kontrolovat. Presvedcovani (nekteri rikaji natlak) je naopak scela legitimni. Ostatne vsichni maji moznost presvedcovat ostatni - rika se tomu politicka diskuse. V opacnem pripade je uplny Parlament zcela zbytecny. Uplne postaci, kdyz v nem bude za kazdou stranu sedet jeden zastupce a jeho hlas bude vazen vysledkem jeho strany v poslednich volbach. Parlament bude pouze registrovat usneseni stranickych sekretariatu. Bude to prehlednejsi, a levnejsi.

Namitka, ze pri verejne volbe mohli obcane kontrolovat sve zastupce, take neobstoji. Tuto moznost nemeli v patek a sobotu obcane, meli ji pouze partajni sefove.

No comments:

Post a Comment